Uw winkelwagentje

NEW NAMES, SAME COFFEE - Weet je niet wat kiezen? KLIK HIER

More than a
century of knowhow

Pieter-Jan is, sinds de oprichting van de koffiebranderij in 1902, reeds de 5de generatie koffiebrander. Zijn betovergrootvader begon ruim 100 jaar geleden een koffiebranderij onder de naam ‘De Witte Zwaan’. In 1928 kreeg de zaak een vaste vestiging in Eeklo. Tot op vandaag is onze branderij nog steeds gevestigd in Eeklo en draagt ze nog steeds dezelfde naam. Onder de verschillende generaties hebben de branderij en winkel geleidelijk aan een grote evolutie ondergaan. Met respect voor de geschiedenis bouwen Pieter-Jan en Nele verder aan dit verhaal.

More than ever driven
to improve

Als branderij willen we graag zoveel mogelijk informatie over de ruwe koffieboon. Op welke manier is deze ontdaan van het vruchtvlees? Uit welke streek komt ze? Op hoeveel meter is de boon geoogst? Wie is de koffieboer? Welke grootte heeft de boon? Hoeveel vocht bevat de ruwe boon? Daarna begint het experimenteren met proefbrandingen om het juiste brandprofiel te bepalen en de maximale smaak uit elke koffieboon te halen. Het is dus een voortdurend proces, a never ending story!

We gaan steeds op zoek naar de ideale verhouding tussen zoetheid en aciditeit in de koffie. Door de jaren heen is er een grote evolutie in de manier van branden. Hedendaags wordt alles geregistreerd en houden wij er een heel wat lichtere stijl van branden op na. Dit zorgt ervoor dat de specifieke smaken van de verschillende origines minder worden afgevlakt. Wij proberen uit elke boon dat specifieke karakter te halen en elke unieke smaak bloot te stellen.

We proberen onszelf ook iedere dag bij te scholen door cursussen te volgen in binnen- en buitenland en door met collega-branders/barista’s in overleg en interactie te gaan. Elk jaar proberen wij ook een koffieland te bezoeken. Zo bezocht Nele in 2014 Ethiopië, gingen we in de zomer van 2014 samen naar India en leerde Nele in 2015 de Colombiaanse koffie-industrie beter kennen. Lees hierover meer in onze blogposts.

With you, for you

We leren onze klanten graag kennen en horen graag hun mening over onze koffies. Op die manier kunnen we leren en onszelf continu verbeteren.

Nele - barista en theesommelier

Ik wist niet dat een passie kan ontstaan. Uit het niets. Dat je plots kennis kan maken met een compleet nieuwe wereld die je niet meer los laat. Toen ik Pieter-Jan leerde kennen, ontdekte ik wat passie voor koffie kan zijn. Ik werd geïntrigeerd. Nu werk ik elke dag met koffie en thee. Ik experimenteer, proef en laat proeven. Mijn liefde voor koffie en thee drijft me om over deze producten te praten en lezen, om steeds verder te gaan, dieper te graven, dingen te ontdekken. Zelfs nu voel ik die gedrevenheid nog groeien. Dàt is passie.

Nele

Pieter-Jan - barista en koffiebrander

Dat ik ooit koffiebrander zou worden had ik nooit verwacht, maar vandaag weet ik dat er niets is dat ik liever doe. Als koffiebrander ga ik steeds op zoek naar het beste resultaat en verdiep ik me in de kunst van het branden. Dat doe ik elke dag met respect voor het ambacht van mijn betovergrootvader, overgrootvader, grootvader en oom, want de passie voor en het vakmanschap van het koffiebranden heb ik aan hen te danken. Toch probeer ik ook steeds mijn eigen ziel en branding te leggen in onze koffies.
Koffiebrander zijn is voor mij een inspirerende en boeiende job. Het is een ongewone combinatie van feeling en wetenschappelijke precisie, met enorme liefde voor het vak en een fantastische kop koffie als resultaat.

Pieter-Jan