• Onze winkel en bar zijn een hele zomer open van dinsdag tot en met zaterdag, van 10u-17u •

Ons verhaal

1902

More than a century of knowhow

Meer dan een eeuw geleden, in 1902, startte de betovergrootvader van Pieter-Jan een koffiebranderij met de naam De Witte Zwaan. In 1928 verhuisde de branderij naar de Boelare in Eeklo waar we vandaag nog steeds onze koffiewinkel en koffiebar hebben. Doorheen de jaren onderging De Witte Zwaan een grote evolutie. Elke koffiebrander volgde de tijdsgeest en zo is de zaak gegroeid tot waar ze vandaag staat. Pieter-Jan is intussen de vijfde generatie koffiebranders. Samen met Nele en het hele team zorgen ze voor de kwaliteit waar De Witte Zwaan vandaag nog steeds voor staat.

Ontdek hier de volledige geschiedenis

driven

More than ever driven to improve

Zodra je koffie van De Witte Zwaan proeft, smaak je de kwaliteit van de koffieboon en het vakmanschap van de koffiebrander. Om die kwaliteit te kunnen bewaren willen we zo veel mogelijk weten over de ruwe koffieboon waarmee we werken:

  • Uit welke streek komt ze?
  • Wie is de koffieboer?
  • Op hoeveel meter is de boon geoogst?
  • Welke grootte heeft de boon?
  • Op welke manier is de boon ontdaan van het vruchtvlees?
  • Hoeveel vocht bevat de ruwe boon?

Eenmaal we deze checklist afgewerkt hebben, begint het experimenteren met proefbrandingen om het juiste brandprofiel te bepalen en de maximale smaak uit elke koffieboon te halen.
Koffiebranden is dus een continu proces, a never ending story!

zoetheid en aciditeit

De ideale verhouding

We gaan steeds op zoek naar de ideale verhouding tussen zoetheid en aciditeit in de koffie. Door de jaren heen is er een grote evolutie geweest in de manier van branden. Tegenwoordig wordt alles geregistreerd en houden wij er een heel wat lichtere stijl van branden op na. Dit zorgt ervoor dat de specifieke smaken van de verschillende origines minder worden afgevlakt. Wij proberen het specifieke karakter en de unieke smaak uit elke boon te halen.