Specialty koffie, wat is dat nu eigenlijk?

Specialty koffie, wat is dat nu eigenlijk?

Specialty koffie, wat is dat nu eigenlijk?

Wanneer je onze shop binnenstapt lonkt het eerste zwarte letterbord met zijn witte lettertjes al aantrekkelijk naar je toe. *Specialty coffee* staat er, gevolgd door een lijst van zowel Zuiderse als Oosterse plaatsnamen en smaken waarvan je nu al gaat watertanden. Veel mensen worden onmiddellijk verleid door termen als ‘chocolade’, ‘zoet’ en ‘fruitig’.
Deze koffie zit in kleine witte zakjes van 350gr. Direct na het branden verpakt Pieter-Jan de boontjes in de luchtdichte verpakking, zo blijven ze gegarandeerd vers en behouden ze al hun intense smaken.

Specialty coffee is een term die gebruikt wordt voor koffiebonen die in een microklimaat zijn gegroeid, door perfecte weersomstandigheden krijgen deze een intense smaak. Je kan het een beetje vergelijken met een goede wijn.
Door onder andere de toenemende schaarste aan specialty coffee kunnen producenten een betere prijs voor hun koffie vragen dan de producenten van commerciële koffie. Deze hogere prijzen kunnen een positieve invloed hebben op de boeren die de koffie produceren.  Je zal ook zien dat de prijzen bij ons hierdoor wat hoger zijn dan bij het ‘classic’-assortiment, maar we beloven je dat ze elke cent waard zijn.

Wij kiezen ervoor om specialty coffee met een ‘single origine’ te verkopen. Een single origin koffie wordt niet gemengd met een andere origine of een ander land oorsprong. Het kan een koffie van een bepaald gebied zijn, maar ook een koffie die van een bepaalde plantage, boer of oogst afkomstig is.

 

Niet alleen zijn oorsprong maakt een specialty coffee ‘highly aromatic’. De smaken van een ongebrande koffieboon blijven gevangen in het groene boontje. Het is de taak van de koffiebrander om de karakteristieke smaken in elke speciality coffee naar boven te brengen. Dit doet hij door zijn eigen brandprofielen te ontwikkelen, zo heeft elk type koffie een ander brandprofiel nodig. Een te donkere branding zorgt ervoor dat de koffie zijn smaakeigenschappen verliest terwijl een te lichte branding soms een grasachtige smaak bevat. Wanneer de speciality bonen dus te licht of te donker worden gebrand kunnen ze niet langer als speciality coffee worden benoemd.

Nieuwsgierig naar meer? Je vindt alle specialty coffee in onze winkel en webshop. In de bar kan je elke maand een nieuwe specialty coffee drinken op espresso en 3 soorten filterkoffie.
Vraag ook zeker eens in de winkel naar de beste zetwijze voor de specialty coffee van je keuze!

 

Misschien ook wel iets voor jou...

Roasting coffee

Roasting coffee

Het branden van koffie... wat moeten we ons hierbij voorstellen? Iedereen kent de bruine koffiebonen die wereldwijd dag in dag...

Lees meer →
CURIOUS?  Ontdek de SNEAK PEEKS met de QR-code op de limited verpakking!

CURIOUS? Ontdek de SNEAK PEEKS met de QR-code op de limited verpakking!

Afgelopen maanden waren hectisch, druk, maar des te spannender! Achter de schermen zijn we met heel wat nieuwe zaken bezig!...

Lees meer →